Wat weet Wilbert van carnaval?

Hoe begint de carnaval in Brabant?

Elfde van de elfde maand, dan komen de prinsen en prinsessen weer die avond voor het eerst bij elkaar en wordt er een nieuwe prins gekozen. Wat mij nog veel meer aan carnaval aanspreekt is tonpraten. Dat is een paar maanden voor carnaval op de televisie te zien bij Omroep-Brabant. Die persoon gaat dan als een bepaald typetje in een houten ton staan praten over een heel thema, allemaal in het Brabants dialect. Dan steekt hij vooral de draak met zichzelf dus komt er heel wat zelfspot bij kijken. Ja, dat is echt heel grappig want hij trekt hele gekke bekken of domme gezichtsuitdrukkingen en rijmt met zinnen. Jaha, een heel raar gezicht is dat. Ik raad je aan om er eens naar te kijken. Dan zie je mensen in het publiek ook raar mee lachen en het interessant vinden. Ze lachen dan al meestal om iets heel kleins of onzin. Jaha, heel grappig om te zien!

Ik ga jullie iets vertellen over mijn jeugd tijdens de carnaval.

Mijn carnavalsbeleving begon op de kleuterschool. Iedereen uit mijn klas reed met een versierde fiets op straat een blokje om. Toen besefte ik niet helemaal wat carnaval was. Ik ging ook naar de optocht kijken toen ik elf of twaalf jaar oud was, samen met een vriendinnetje uit mijn straat. Zo ook met andere vrienden of familie. Ook op de basisschool vierde ik carnaval. Daar gingen wij verkleed in boerenkielen en het haar gespoten in verschillende kleuren zoals blauw, oranje, geel en groen. Ja, ik leende ook spuitbusjes bij een vriend en hij leende ook spuitbusjes met kleuren bij mij. Zo ging ik ook de optocht in zijn dorp kijken en andersom dus bij mij in Berkel-Enschot. En later leerde ik iemand kennen uit mijn klas en ik werd uitgenodigd om mee naar Duitsland te gaan tijdens carnaval. Daar hadden die ouders een huisje. Ja, dat was een hele belevenis! Ze hadden daar een huisje in de buurt van Dresden. Daar waren de optochten heel mooi en mega groot! Het duurde makkelijk drie en een half uur! Er werd van alles uitgedeeld zoals snoep, bloemen en kleine flesjes schnaps. Ik ben ook wel eens samen met een vriendin naar Aken geweest met de auto. Die stad ligt tegen de grens van Limburg.

Ik zelf heb ook wel eens met de optocht mee gelopen.

Verkleed als Hennie Huisman. Met een fietskar met kleding die ik aan de mensen aan de kant showde en een cassetterecorder met het liedje van de soundmix show. Dus elke keer weer mee playbacken. Ja, mijn voorstelling vonden heel veel mensen leuk maar jammer genoeg viel ik niet in de prijzen.

Met vrienden ging ik ook carnaval vieren in mijn dorp of in Tilburg in cafeetjes. Ook weleens in Den Bosch, Breda, Roosendaal of Bergen op Zoom.

De verschillen met nu.

De carnaval van vroeger en nu is bijna niet zo veel aan veranderd, behalve dat ze nu met carnaval ook trance en housemuziek op vrachtwagens draaien tijdens de optocht of in een weiland of bij een evenement. Op die wagens zie je meestal tieners en af en toe wat oudere mannen of vrouwen.

Wat wil ik nog met carnaval doen?

Eigenlijk heel weinig! Misschien nog een keertje de optocht kijken bijvoorbeeld in Eindhoven, of ergens wat drinken tijdens de carnaval. Dan zou ik mijn bananepak weer aantrekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>