Openbare wegen: extra verlichting.

Er wordt de laatste tijd veel besproken in het nieuws over een nieuwe uitvinding.

Het gaat over lichten in het wegdek aanbrengen zoals bij fietspaden. En ik heb onlangs op tv weer een ontwikkeling gezien voor de voetgangers die naar een stoplicht lopen. Die zien dan bij het stoplicht vanuit het wegdek een rood licht schijnen, zodat ze weten dat ze moeten stoppen.

Waarom die uitvindingen?

Omdat steeds mensen meer tegenwoordig minder aan het opletten zijn tijdens het verkeer. Dat kan dan zijn omdat ze aan het telefoneren zijn. Ja dat komt wel heel vaak voor! Kijk maar bijvoorbeeld op de autoweg, of in het dorp of de stad.

Ja, voor de veiligheid is dit een goed uit streven!

Want als je daar dan fietst of loopt word je meteen gewaarschuwd! Dan kan er niet zo snel meer iets verkeerd uitpakken, zoals een ongeluk. Dan zit een ongeluk nog maar in een klein hoekje!

Zo hebben ze ook al heel lang geleden iets bedacht voor vrachtverkeer op de grote weg, zoals een vrachtwagen zone. En voor mensen met een beperking hebben ze ook al het een en ander uitgevonden. Al langer bekend zijn de zoemers bij stoplichten zodat een blinde of slechtziende voetganger over mag steken. Of voor blinden of slechtzienden zijn er kleine ijzeren halve rondjes in de stoeptegels bij een verkeerslicht aangebracht. Als je daar op staat voelt dat raar aan. Dit geeft dan voor die mensen een teken aan dat er een verkeerslicht staat!

Zo is de ontwikkeling zover ik het weet nog heel lang bezig om de verkeersveiligheid steeds beter te krijgen in Nederland. Een leuk idee zou zijn om overal verlichte verkeersborden te plaatsen. Je zou ook verlichte hulpmiddelen kunnen maken voor mensen met een beperking, want het woord “handicap” vind ik te zwaar klinken!

Hebben jullie nog leuke Willie Wortel uitvindingen betreft de veiligheid van de openbaren wegen in ons land?

Denken jullie er maar eens rustig over na! Tot de volgende blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>