“Sarcasme”

Sarcasme,  en lichaamstaal.

Deze twee onderwerpen zorgen voor nogal wat verwarring, zeker op de werkvloer. Andere mensen met autisme zullen het volgende probleem dan ook zeker herkennen waarbij het probleem versterkt kan worden?!

Op het einde van een werkdag roept iemand dit naar je “Doe maar rustig aan want wij zijn ook nog lang niet klaar”. Ik ga dan meteen twijfelen of hij dit echt bedoelt of dat het sarcasme is. Ik kan dit dan niet altijd aan iemands lichaamstaal of stem merken.

Ik durf dan niet te vragen of hij het meent of niet meent.

Omdat ik dit stom vindt om te vragen. Ik denk meestal bij een zin als dat ze dat menen wat ze zeggen. Ik ga dan weer gewoon aan het werk alsof er niets gebeurt is. Soms denk ik er dan een dag later aan terug. Wat er gezegd was, en dan bedenk ik mezelf dat het misschien toch als sarcasme of een grapje bedoeld was.

Bij spreekwoorden heb ik ook soms moeite om te achterhalen of iets een spreekwoord is of dat het serieus bedoeld is.

Dit is alleen met nieuwe spreekwoorden die ik nog nooit gehoord had. Een goed voorbeeld van een spreekwoord die ik verkeerd op zou kunnen vatten is “niet met iemand door één deur kunnen”. Als iemand tegen mij zou zeggen “Die twee kunnen ook niet samen door één deur”, en ik had nog nooit van dat spreekwoord gehoord, dan weet ik niet beter dan dat hij letterlijk zegt dat deze twee personen niet samen door de deuropening passen.

Toevallig ken ik dit spreekwoord wel!

Ook hier is iemands stem en lichaamstaal erg belangrijk. Als dit niet duidelijk is voor me kan ik in situaties als deze mensen verkeerd begrijpen. Wat ik als tip mee kan geven aan mensen met hetzelfde probleem: probeer rustig na te denken over wat de ander gezegd heeft en word niet meteen boos! Of ze moeten je wel zo diep kwetsen dat je niet anders kan. Zo kun je proberen de situatie in je hoofd onder controle te houden en niet meteen gestresst raken.

Hebben jullie nog goede of leuke voorbeelden.

Laat dan gerust een berichtje achter hier onder in de ‘reacties’!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>