Prikkelverwerking en Licht Verstandelijke beperking

Wat houdt een Licht Verstandelijke beperking in?

Licht verstandelijke beperking? Ik zal in het kort uitleggen wat het is en hoe ik met prikkelverwerking omga.

Een licht verstandelijke beperking is afhankelijk van twee factoren, namelijk het IQ en het sociaal- emotioneel aanpassingsvermogen. Deze twee factoren bestaan elk weer uit verschillende elementen. IQ bestaat onder andere uit taalverwerking, begrijpen en reageervermogen. Sociaal- emotioneel aanpassingsvermogen bestaat uit verschillende vaardigheden, waaronder communicatieve en sociale vaardigheden. Hierbij kan worden gedacht aan schrijven, lezen, rekenen, gevoelens, interpretaties, maar ook aan persoonlijke verzorging en hoe iemand naar de wereld kijkt. Iemand met een licht verstandelijke beperking denkt langzamer dan een normaal begaafd leeftijdsgenoot. Daarnaast kunnen zij zich minder goed aanpassen aan de vereisten van hun omgeving. Kinderen met een licht verstandelijke beperking worden ook wel 'moeilijk lerende kinderen' genoemd.

Als er een te groot verschil is tussen de elementen van het IQ of tussen het IQ en het sociaal-emotioneel aanpassingsvermogen, wordt er gesproken over een disharmonisch profiel. Er is dan sprake van een verschil tussen wat iemand kan en wat iemand aankan. Een licht verstandelijke beperking is niet altijd zichtbaar en is voor iedereen anders, wil je weten hoe ik een beperking herken? Lees dan hier mijn persoonlijke blog.

Prikkelverwerking, hoe ga ik hiermee om?

Door middel van zien, horen, ruiken, proeven en voelen komt er allerlei informatie bij ons naar binnen. Deze informatie wordt vervolgens gefilterd en verwerkt. Dit proces heet prikkelverwerking. Sommige mensen ervaren problemen in de prikkelverwerking, zo kan iemand meer of juist minder prikkels opmerken. Teveel prikkels kunnen leiden tot angst, onrust, vermoeidheid of concentratieproblemen. Als ik teveel prikkels ervaar, kan ik chagrijnig worden of hoofdpijn krijgen. Positief in het leven staan is voor mij een goede manier om te kunnen omgaan met prikkels. Voor mij is het heel belangrijk om voldoende te slapen en om te denken in mogelijkheden in plaats van problemen. Wil je meer weten hoe ik omga met prikkelverwerking? Lees dan hier mijn blog.

Vertaal de website